De aller første sko

En stor og viktig hendelse i barnets liv er når det reiser seg opp på to ben og etterhvert tar sine første ustøe skritt. To lubne føtter skal sakte men sikkert føle seg frem, balansen trenes opp for hvert skritt. Så hva gjør man da når småtten plutselig trenger sko?

Her i huset har alle tre tatt sine første skritt rett etter fylte 1 år, etter en god krabbeperiode. Det er ingen fasit på når de små begynner å gå, men vanligst er mellom 9 og 18 måneder, altså ikke nødvendig å bli utålmodig dersom barnet bikker godt over året og ikke har vært så ivrig med å gå enda. Når barnet bare krabber, kanskje reiser seg litt opp, er det ikke nødvendig med sko. Å gå mest mulig barbent er det aller beste for foten, når det er mulig. Mange syntes allikevel det er greit med noe som beskytter foten og hindrer at foten sklir når en ikke kan gå barbent. Det kan være en sklisikker sokk innendørs eller en tøffel. Ved bruk av tøffel/babysko er det viktig med materialer som puster, er bevegelige og ikke er for tette. Derfor synes vi babyskoene i skinn har vært geniale når minsten er på krabbe-/reise seg stadiet, også for utendørs bruk. Disse er supermyke, passer både inne og ute og er i tillegg veldig fine - kan brukes både til hverdags og til fest!

Utvalget av babysko/begynnersko finner du her (vi forventer påfyll av babysko veldig snart om du ikke finner din størrelse)

Babysko

Her i huset har ikke disse skoene bare vært brukt som "pyntesko", men er heller godt brukt! Først som "pyntesko" med en ekstra strømpe i, deretter krabbe- og opp-og-gå sko. Slik kan man få god utnyttelse av en babysko. Når veslemor nylig begynte i barnehagen, men ikke hadde begynt ordentlig å gå, var disse et godt valg også til barnehagens utebruk, riktignok i sommerhalvåret. Derfor har de også fått fin slitasje :)

Babysko - godt brukt

Da den store dagen kom og hun faktisk stabbet noen skritt bortover, var det på tide å skaffe passende skotøy. En sko vil kunne hjelpe barnet å holde balansen bedre i tillegg til å beskytte mot støt, skitt og kulde. Babyskoene kan absolutt fortsatt brukes i denne fasen også, så lenge som mulig, men mange ønsker å ha en sko og såle som tåler litt mer utebruk. Våre kriterier for gode første sko er:

 • Et pustende materiale (gjerne skinn)
 • En fast hælkappe som gir foten støtte
 • Riktig lengde og bredde på skoen (ta ordentlige fotmål, sjekk bredde på skoene og beregn 1 - 1,5 cm ekstra på lengden i forhold til barnets fot)
 • Myk og fleksible såle
 • Ikke for høy såle
 • Snøring eller borrelås for optimal justering

Valget i vårt tilfelle falt på disse nydelige skoene fra Beberlis som første sko til lillemor. Disse oppfyller våre krav og er i tillegg superlekre! Se alle våre baby- og begynnersko her

Mine første sko - begynnersko - lær å gå

Mine første sko

Flere tips: 

 • La barnet gå så mye som mulig barfot når det begynner å reise seg. Muskler og sener vil da styrkes og utvikle seg riktig.
 • Velbrukte sko bør ikke gå i arv fordi føtter formes individuelt og er forskjellige. Samtidig slår vi et slag for gjenbruk og sko som ikke brukes daglig, feks pensko, kan fint gå i arv.
 • Ikke gå med sko hele tiden og varier på ulike sko. Bruk gjerne luftige sko som sandaler når det er mulig. 
 • Trange sokker og strømperbukser kan være like skadelig for føttenes utvikling som for små sko. 
 • Har barnet feilstilling i føttene bør det konsulteres med fagfolk. 

Del dette innlegget

Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes av administrator